perjantai 23. huhtikuuta 2010

Isohirvenjäkälä, Cetraria islandica

Isohirvenjälää (josta aiemmin käytettiin nimitystä islanninjäkälä), on pitkään, ainakin jo 1700-1800 luvuilta asti pidetty tärkeänä viljan, nauriksen ja perunan korvaajana. Täällä pohjolassa se on ollut tärkeä eloonjäämiskasvi. Se sisältää paljon jäkälätärkkelystä, jota ihmisen elimistö pystyy hyödyntämään.

Isohirvenjäkälää voi käyttää leipien leivonnassa. Maun sanotaan olevan erittäin herkullinen ja valmistus helppoa. Leivonnassa voi käyttää perusleipäreseptiä, tai tehdä jonkun oman hyvän sekoitteen. Lisää 10 litraan kiehuvaa vettä 1 dl kidesoodaa. Laita jäkälät veteen ja anna niiden liota pari tuntia. Huuhtele vedellä huolellisesti 4-5 kertaa.

Lääkkeen omaisemmassa käytössään se on tunnettu astman ja keuhkosairauksien parantajana/lievittäjänä.

Huomioithan jäkäliä kerätessäsi että ne kasvavat hitaasti, joten poimithan vain sieltä missä sitä on runsaasti ja muista myös jättää osa kasvustosta keräämättä!

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

Suositut tekstit