torstai 15. huhtikuuta 2010

Leskenlehti, Tussilago farfara

Kemialliset ainesosat: lima-, ja katkeroaineita, saponiineja sekä pyrrolidiinialkaloideja.


Historia: "Cough go away"; Tussilago farfara. Yrtillä on pitkä käyttöhistoria yskänlääkkeenä.


Käyttö: Maku lakritsainen. Kukat uutetaan hunajaan ja käytetään tavallisen hunajan tapaan. Voidaan myös hauduttaa 30 g leskenlehteä puolessa litrassa vettä yön yli, jonka jälkeen siivilöidään ja juodaan neste päivän aikana. Sopii yrttitupakaksi ja lehdet voidaan kääriä tupakkarulliksi. Koko kasvi soveltuu syötäväksi lyhyissä 4-6 viikon jaksoissa.


Raakana viherpirtelöihin tai salaatteihin. Keitettynä ja höyrystettynä myös muuhun ruoanlaittoon. Ulkoisesti huonosti paraneviin haavoihin ja voiteena hiussuonten repeämiin. Leskenlehteä voit kerätä Suomesta juuri nyt (huhtikuun alku). Tilaaminen onnistuu esimerkiksi Mountain Rose Herbsista.

Lähteet:
   

Hae tästä blogista

Suositut tekstit