lauantai 24. huhtikuuta 2010

Mänty, Pinus sylvestris

Mänty sisältää runsaasti C-vitamiinia, varsinkin talvisin (jopa kuusia enemmän). Männystä saa juomaa samalla tavoin kuin kuusesta (ks. edellinen postaus). C-vitamiinin lisäksi se sisältää paljon sokereita ja kivennäisaineita. Mäntyä on perinteisesti pidetty ennemminkin hätäravintona talvisaikaan.

Keväisin männystä voi syödä uusia versoja, joskin maussa ne häviävät kuusenkerkille.

Männystä voi hyödyntää myös sen havuöljyn, joka vilkastuttaa verenkiertoa ja auttaa kylmiin käsiin ja jalkoihin. Mäntyöljyä saadaan tislaamalla neulasista, kävyistä ja oksista.

Männyn henkisiin merkityksiin kuuluvat suojelu, puhdistus, ilo, vauraus ja terveys.

Varoitus: mänty voi alentaa verenpainetta. Haihtuvat öljyt voivat olla haitallisia pitkäaikaisessa käytössä. Mäntyöljyä ei pidä käyttää herkkäihoisille, lapsille eikä vanhuksille, tai jos sinulla on korkeaa verenpainetta. Männyn kerkät puolestaan voivat ärsyttää herkkää vatsaa, joten nauti tätä luonnonanninta rajoitetusti!

3 kommenttia:

Olli Posti kirjoitti...

Kuvat vielä näihin, niin linkkaan!

JR kirjoitti...

Tulossa, kuvaaja on kuumeessa ATM.

JR kirjoitti...

Ja kuvaushommiin lähtee mukaan myös Super-Sepi : )

Hae tästä blogista

Suositut tekstit