keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Lipstikka, Levisticum officinale


Makuja korostavien ominaisuuksien takia liperiä tai lipstikkaa pidetään luonnollisena vaihtoehtona natriumglutamaatille. Pihoilta villiintynyt mauste- ja rohdosyrtti on levinnyt hajanaisesti koko maahan pohjoisinta Suomea lukuunottamatta.

Kasvin voimakas maku tekee lipstikasta erittäin riittoisan yrtin, jo yksi lehti riittää kuukausiksi keittiön ruokamausteena. Lipstikkaa on käytetty myös antamaan makua alkoholituotteisiin.

Juurista kuivatettua tai tinktuuraksi tehtyä rohdosta on käytetty parantamaan ruoansulatusta sekä yskänlääkkeenä, lihasjännitykseen, ilmavaivoihin ja kuukautiskipuihin.

Persiasta lähtöisin olevaa yrttiä on kasvatettu ovensuussa tarkoituksena karkoittaa käärmeet ja muut kutsumattomat vieraat. Luonnontilassa lipstikka ei juurikaan leviä mutta vanhoilta viljelysmailta kasvia kannattaa etsiä ja ottaa siemenet kasvatukseen. Kaupan yrttivalikoimastakin lipstikka tosin löytyy.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

Suositut tekstit