maanantai 10. toukokuuta 2010

Takiainen, Arctium

Lyhytikäinen mutta monikäyttöinen hyötykasvi. Suomessa kasvaa neljää eri takiaista, kaikki ovat syötäviä.

Pähkinäisiä kukkapohjuksia voi käyttää kuten artisokkia. Nuoret versot ja lehdet kelpaavat puhdistettuina salaatteihin lehtivihannesten tapaan. Juurta on kerätty keväällä tai syksyllä, sitä sopii käyttää kuin juureksia.

Rohdoksena takiaisten juurta on käytetty katarriin, sappivaivoihin, flunssaan ja ulkoisesti ihonhoitoon koko vartalolle. Polynesiassa takiaisen juuren uskotaan kiihottavan sukuviettiä.

Teeresepti:

Reilu ruokalusikallinen kuivattua takiaisen juurta kupilliseen tai kahteen lähdevettä, hauduta ja nauti.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

Suositut tekstit