perjantai 2. heinäkuuta 2010

Maitohorsma, Epilobium angustifolium

Pohjoisten alkuperäiskansojen tärkeimpiä luonnonkasveja. Horsmaa säilöttiin aikoinaan paljon talven varalle. Kasvi on mahdollista käyttää ravintona kokonaan, lehdet ja versot sopivat viherpirtelöihin, kukinnot ruoka-annosten ja leivonnaisten koristeiksi sekä juuret parsan tapaan käytettäväksi. Keväällä maitohorsman juurakon hiilihydraattipitoisuudeksi on mitattu 351,9 mg/100g.


Nuoret lehdet sopivat myös teen tai tupakan korvikkeeksi. Kuivattuja kukkia ja lehtiä on käytetty suun ja nielun tulehduksiin. Juurakosta on tehty jauhoja ja siementen haivenilla on täytetty tyynyjä ja patjoja. Maitohorsman kukinnoista ja apiloista (tai ketunleivästä) voi tehdä myös hunajaa.


Maitohorsman ravintoarvot:


Lehti

  • 88 mg C-vitamiinia
  • 6,5% valkuaista
  • 2,9% hiilihydraattia

Verso

  • 17 kcal
  • 4% hiilihydraattia
  • 0,2% valkuaista

Lähde: kirja: Lallin pidot, Turkka Aaltonen


Alaskan supersuosittu horsma-hunaja:


Maitohorsman kukinnot, apilakasvit, aluna ja sokeri sekoitetaan pannulla. Lisätään kolme kupillista kiehuvaa vettä. Annetaan jäähtyä kymmenen minuuttia. Kiehautetaan uudelleen kymmenen minuuttia ja valutetaan sekoitus siivilän läpi. Säilötään puhdistettuihin lasipurkkeihin.


Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

Suositut tekstit