perjantai 16. heinäkuuta 2010

Nokkonen, Urtica dioica


Lähes kaikkialle maailmaan levinnyt ja Suomessakin erittäin tunnettu nokkonen on arvokas ruoka- ja lääkekasvi. Se sisältää puolet enemmän C-vitamiinia kuin pinaatti ja lisäksi mm. hiilihydraatteja, valkuaista, kivennäisaineita, karoteenia sekä B-, D-, ja E-vitamiinia. Yrttilautasta koostaessa nokkonen on yksi tärkeimmistä kasveista, sen makuun kun ei tahdo kyllästyä.

Nokkosen nuoret versot ja lehdet käytetään tuoreina salaatteihin ja kuivattuna vaikka pirtelöihin. Lehdistä voi valmistaa myös nopeasti ryöppäämällä tai lämmin- tai kylmähaudutuksella yrttijuomia, hiusten hoitoainetta tai vaikka tuholaistorjuntanestettä.

Lääkinnällisessä käytössä nokkonen on erittäin vahva puhdistaja ja sillä on maine kokonaisvaltaisesti suojelevana yrttinä. Erään kansantarun mukaan kupillinen tuoreita nokkosia sairasvuoteen alla auttaa potilasta paranemaan mistä tahansa vaivasta. Roomalaisten sotilaiden väitetään piiskanneen itseään nokkosilla kestääkseen kylmän ilmaston. "Nokkosvastominen" on Suomessakin perinne.

Luomuviljelyssä nokkonen on havaittu erinomaiseksi kumppanikasviksi; sen väitetään estävän kumppanikasvien liiallista kostumista.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

Suositut tekstit