maanantai 30. elokuuta 2010

Pujo, Artemisia vulgarisRoomalaisten sotilaiden "jalkayrtti"; he laittoivat pitkillä vaelluksilla pujoa sandaaleihin tuomaan helpotusta kolotuksiin. Merkintöjä löytyy myös tuliheinän käytöstä jalkakylpyjen ainesosana Euroopassa. Ayurvedassa pujoa käytetään rohtona ahdistukseen ja huonovointisuuteen. Kiinalaisessa lääketieteessä ja suomalaisessa kansanperinteessä pujo tunnetaan myös moksaamisesta tai taulaamisesta. Kyseessä on pujon pyörittäminen palloiksi tai sätkäksi, joiden avulla poltetaan kevyesti akupisteitä kehosta edesauttamaan paranemista. Koreoissa pujoa kerätään hansikkain, joka perustuu pujon oletettuun myrkyllisyyteen kasvin sisältämien ainesosien vaihdellessa kasvupaikasta riippuen.

Rohdoskäytössä onkin syytä olla maltillinen, sillä pujo sisältää hermomyrkky/lääke tujonia, eikä sisäistä käyttöä suositella raskaana oleville. Kasvin sisäisellä tai ulkoisella käytöllä sanotaan olevan unta syventävä vaikutus - jotkut puhuvat jopa lucid dreamingin helpottumisesta.

Kourallinen pujonlehtiä haudutettuna kiehuvalla vedellä 5-10 minuuttia antaa miellyttävän tee-elämyksen.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Okinawalla pujoa käytetään lähinnä vatsavaivojen parantamiseen ja maksan vahvistamiseen enimmäkseen lehtiä käyttämällä. Niitä laitetaan usein erilaisiin keittoihin mausteeksi tai juodaan teen joukossa. Kiinalaiset käyttävät paljon myös kasvin juuria mm. masennuksen, levottomuuden ja unettomuuden hoitoon.

Pujolla on muitakin hyödyllisiä ominaisuuksia. Esimerkiksi puutarhasta se karkottaa tuhohyönteisiä ja sitä voidaan käyttää myös suitsukkeena, hauteena tai kylvyissä.

Sinikka Piippo kertoo pujoon liittyvistä kiinnostavista myyteistä ja maagisista ominaisuuksista kirjassaan Kasvien salaiset voimat:

"Tehokkain maaginen voima pujossa on, kun poimit sen keskiyöllä juhannusaattona tai juuri ennen auringonnousua kasvavan tai täydenkuun aikana ja mieluiten pohjoiseen kaartuvan kasvin. Pahat henget saattavat asua pujossa, joten ainakin kristityn on syytä tehdä ristinmerkki ennen keruuta. Uusien juurien alla saattaa olla vanhojen juurien jäännös, jolla on paljon maagista käyttöä, kuten pahojen henkien karkotus, seksuaalisen intohimon herättäminen ja hedelmällisyyden lisääminen."

"Artemis antoi kasvin lahjaksi lääkäri-kentauri Keironille, Akilleen opettajalle. Anglosakseille pujo oli ensimmäinen yhdeksästä pyhästä yrtistä, nk. äitiyrtti. Puolassa pujoa pidetään kaikkein maagisimpana kasvina, kaikkien yrttien äitinä. Venäjällä pujo yhdistetään käärmeiden kuningattareen ja sitä pidetään perin maagisena. Keskiajalla pujon omistaminen oli näyttö noituudesta, koska vain kätilöt ja noidat - monen mielestä sama asia - saattoivat tarvita sitä."

"Pujoa on sanottu 'noitien yrtiksi', koska pujojuoman nauttiminen tai savun henkäily muuntaa tietoisuuden tilaa. Pujo avaa portit toisiin todellisuuksiin ja vie porteista läpi; paras ajankohta tähän on juhannusaattona. Tuoksu on maagista: se edistää paranormaaleja kykyjä, selvänäköä, selväunia ja astraaliprojektioita. Tuoksu hiljentää tietoisen mielen ja herättää syvän tietoisuuden. Herätät paranormaalin tietoisuutesi, kun hengität tuoreiden, murskattujen pujonlehiten tuoksua visualisoiden. Syvästä tietoisuudesta kumpuavia unia nähdäksesi henkäile tuoksua juuri ennen nukahtamista."

Joidenkin mukaan runsaasti pujoa polttamalla voi saada aikaan lieviä aistiharhoja, mutta sellaisissa tapauksissa lienee kyse ennemmin plasebosta. Tai itse en ainakaan ole huomannut oikeastaan mitään muuta vaikutusta kuin lievää pahaa oloa.

Pujosta ja koiruohosta olen pari kertaa tehnyt eräänlaista absinttia, mutta niiden juomien onnistumisesta voi olla montaa mieltä... Enimmäkseen olen tehnyt pujosta teetä, mutta päivittäiseen käyttöön en ole sitä ottanut, koska runsaasta käytöstä voi seurata hermostohäiriöitä. Suuret määrät voivat myös aiheuttaa maksa- tai munuaistulehduksen sekä kouristuksia. Myös verenohennuslääkkeitä käyttävien tulisi olla varovainen pujon kanssa.

-Mikko Lahtinen

Juha R kirjoitti...

Mielenkiintoista. Kokemuksesi lisää kunnioitustani luonnonyrttejä kohtaan.

Anonyymi kirjoitti...

Olen lukenut että jotkut täyttävät tyynyn kuivatulla pujolla saadakseen "unityynyn" (Dream pillow). Voi myös jotenkin käyttää hyönteismyrkkynä...

Elämän mittainen rakkaus kirjoitti...

poltin pujon kuivia kukkia - auttoi rauhoittumaan ja sydämen tykytykseen.

:-)

Hae tästä blogista

Suositut tekstit