sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Yrttitupakointi

Tupakoinnin haitallisuus ei ehkä olekaan niin yksioikoista kuin on annettu ymmärtää. Esimerkiksi Ayurvedassa tunnetaan käsite dhumapanam - lääkinnällinen tupakointi.

Yrttimetsästäjälle onkin pitkän käyttöhistorian omaavia mielenkiintoisia vaihtoehtoja savuteltavaksi kuten ukontulikukka, salvia sekä leskenlehti, jota on käytetty kroonisten keuhkovaivojen hoidossa.

Tupakkayrttiseosten valmistuksessa voidaan noudattaa seuraavaa kaavaa:

1. Yrtti silputaan ja hierotaan käsien välissä tai huhmareessa
2. Lisätään tasaisesti yrtteihin hunaja ja vesi -sekoite
3. Kuivatetaan yrttiseosta muutama päivä tasaisen palamisen aikaansaamiseksi.

Yrttitupakkaa voi polttaa kuten mitä tahansa tupakkaa, eksotiikan nälkäisille sopinee inhalaatio palavien kekäleiden päältä.

Kipulääkkeen ominaisuuksia hakevat voivat testata pajua: se sisältä salisiinia, joka eristettiin pajusta alunperin aspiriinia kehitettäessä, mutta lääkekäytössä sen syrjäytti sikoangervo ja sen johdannaiset, johtuen salisiinin vatsavaivoja aiheuttavasta sivuvaikutuksesta.

Kokonaisten kasvilääkkeiden kuten pajunkuoren ja sikoangervon käytössä sivuvaikutus-ongelmaa ei kuitenkaan ole, koska rohdoksen ainesosat estävät mahan limakalvon ärsytyksen. Eri ainesosat vaikuttavat siis synergisesti yhdessä.

Esimerkki yrttitupakkasekoituksesta on pajunkuori ja sianpuolukan (Arctostaphylos uva-ursi) lehdet; Pohjois-Amerikan intiaanit polttivat ko. sekoitusta piipussa.

Intuitiolla luonnossa liikkuvat yrttikerääjät arvostanevat tietoa lehmien käyttäytymisestä pitkien metsälaidunvaellusten jälkeen: lehmillä on tapana pureskella vaivoihinsa kuivia pajuja.

Lisätietoa:

Terveydenjuuri.fi
Facebook

Luomulaatuisia yrttejä tupakoitsijoille:

Bulk organic herbs, spices and essential oils. Sin

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En tiennykkkää että pidät blogia.:) mielenkiintoinen toi pajunkuori ja sianpuolukka-tupakka, tekis miel maistaa joskus O_o
t. ilana :)

Juha Henrik Rummukainen kirjoitti...

Hehe siihen voi tulla kesällä hyvinkin mahdollisuus. Facebookissa jos luuraat, niin viidakkorumpu tavoittaa sutkin! = )

Anonyymi kirjoitti...

Vahingossa tulla tupsahdin näille sivuille. Kiitos, että pidät yrttisivustoa ja jaat tietoasi muillekin.
Kaikkea en ole vielä lukenut kirjoituksistasi, mutta toivoisin, että jos voisit hiukan seikkaperäisemmin kertoa asioista ja varsinkin resepteistä.
Sillä viissiin että ymmärrettäisiin ja osattaisiin myös tehdä. Kiitos kaunis!

Tsemppiä!

Juha R kirjoitti...

Vois tietysti tehdä uusia videoita...

Tai vielä parempaa: tulet toukokuun retriitille!

Hae tästä blogista

Suositut tekstit