torstai 14. huhtikuuta 2011

Askel kohti energisoivaa kärpässieni-eliksiiriä?


Onko kärpässieni (Amanita muscaria) Intian pyhissä Rigveda-kirjoituksissa mainitun Soma-rituaalijuoman pääraaka-aine vai supermyrkyllinen sieni, johon on syytä jättää koskematta?

Nähtyäni ystäväni syöneen lupiineja ja raakoja lehtokotiloita ilman myrkytysoireita olen alkanut kallistua siihen suuntaan, että kaikessa luonnossa kasvavassa on jotain hyvää ja käyttökelpoista: jotain jolla luonto houkuttelee yhteistyöhön.

Kärpässieneen suhtaudun kuitenkin kuin kiehtovaan mutta pelottavaan tuttavuuteen - mietin, mikä tuttavuutemme laajempi merkitys voisi olla. Fly Agaricin sisältämät vesiliukoiset muskimoli, muskatsoli ja iboteenihappo herättävät kunnioitusta. Myrkytystietokeskuksen mukaan Suomessa on tiedossa muutamia tajunnan heikkenemiseen ja tajuttomuuteen johtaneita myrkytyksiä. Oireet (vatsavaivat, ripuli, hikoilu ja pupillien supistuminen) alkavat noin vartin kuluttua sienen nauttimisesta ja kestävät 8–12 tuntia.

Vahvasti ryöppäämällä kärpässientä on käytetty myös ruokasienenä sekä alkoholiin uuttamalla ulkoisesti lihassärkyyn.

Kotikonstein kärpässienimyrkytystä voi hoitaa runsaalla annoksella C-vitamiinia (~5000mg) sekä maito-ohdakkeella (milk thistle). Lisäksi lääkehiili tai savi ovat suositeltavia; ne sitovat myrkkyjä itseensä ja helpottavat kehon puhdistautumista. Sienimyrkytystä hoidetaan oireiden mukaisesti lääkärissä.


Soma-rituaalijuomaa on valmistettu mm. seuraavalla reseptillä:

* Yksi Soma (Amanita muscaria) keitetään kevyesti lähdevedessä
* Intuitio määrää veden määrän, sienen on kuitenkin saatava vapaasti liikkua vedessä
* Lue hiljainen rukous juomalle, pidä oikea kätesi astian yläpuolella ja vasen kätesi oikealla olkapäällä maadoittaaksesi itsesi
* Anna nesteen kiehahtaa ja sulje astia kannella
* Vähennä lämpöä ja hauduta tasan 21 minuuttia
* Teetä juodaan siemauksittain 3-4 pientä kulausta

Huom! Resepti on vain informatiiviseen tarkoitukseen, en suosittele käyttöä tai ota vastuuta mahdollisista myrkytysoireista.

+kuvat

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"että kaikessa luonnossa kasvavassa on jotain hyvää ja käyttökelpoista: jotain jolla luonto houkuttelee yhteistyöhön"

Biologina olen kyllä vähän eri mieltä. Yleensä luonnossa kukaan ei "halua" tulla syödyksi (joitakin marjoja ja hedelmiä lukuunottamatta, jotka ovat kasvin tapa levittää siemeniä). Kärpässienen itiöemän tarkoitus on itiöiden levittäminen. Jotta se ei tulisi syödyksi, se metaboloi myrkkyjä. Punainen väri on varoitus: älä syö tai käy huonosti. Pelkästä myrkystä ilman varoitusta ei olisi paljon hyötyä. Syöjän kävisi huonosti, mutta ei sienikään pääsisi hoitamaan tehtäväänsä.

ps. Kiitos erinomaisen kiinnostavasta blogista. Pieni pyyntö, voisitko lisätä teksteihin lähdeviitteet. Löysin monta mielenkiintoista tietoa, joista olisi kiva tietää mistä ne on peräisin. Tuskin olet kuitenkaan kaikkea itse kokeillut?

Juha R kirjoitti...

Olen ottanut Stephen Harrod Buhnerin kirjoissakin mainitun shamanistisen lähestymistavan luontoon.

Ihan jo siitä syystä, että aloittaessani yrttiharrastusta ensinnä tuli mieleen horsma ja nokkonen, ja korvattuani niillä maidon ja viljat hävisi flunssat ja vuosiakausia vaivanneet allergiat.

Tiedonhakemisella minimoin riskit mutta intuitiolla liikun ja syön luonnossa.

Ehkä kirjoitan pikaoppaan lähdeviitteineen.

Hae tästä blogista

Suositut tekstit