tiistai 22. marraskuuta 2011

Ravintola Noma - maailman parhaan ravintolan tarinaKuten intohimoisimmat ruokaharrastajat tietävät, pelkästään villi- ja lähiruokaa tarjoava tanskalainen kahden Michelin-tähden ravintola Noma on jälleen tänä vuonna ruokakriitikkojen ja gourmet-ruoan ystävien suosikki. Noman suosio ei kuitenkaan ole ollut alusta alkaen itsestäänselvyys. Vuonna 2004, moni ravintola-alan ammattilaisista ei uskonut Noman liikeideaan. Ajatus pelkästään lähiseudun tuotteita hyödyntävästä ravintolasta tuntui utopialta. Jopa lähimmät kollegat pitivät Nomaa vitsinä. Noman pääkokki Rene Redzepi ei uskonut aluksi itsekään ideaan, mutta matkailu ruoan perässä ympäri lähiseutua (ja 24 tuntiset työpäivät) antoivat kuitenkin uskoa tulevaisuuteen.

Tätä nykyä Ravintola Nomalla on sopimus 70 eri tuottajan ja keräilijän kanssa, joista osa kerää ja tuottaa raaka-aineita myös sivutoimisesti harrastuksenaan. Ravintola Nomalla on apunaan lähiympäristön asiantuntija, joka tuntee lähialueen villiruoat sekä sään vaikutuksen satoon. Näin saadaan jo ennalta tietoa säähistoriaa tutkimalla, mistä ja milloin kannattaa lähteä mitäkin raaka-ainetta etsimään.

Noman poikkeuksellisuus ei rajoitu pelkästään raaka-aineisiin ja tuottajiin, vaan myös työyhteisö on ainutlaatuinen: kokit keräävät itse villiyrttejä (mm. 100 kiloa ruusunlehtiä vuosittain) ja jokaisesta kokista koulitaan maistelun ja tuotekehittelyn ammattilainen, eikä reseptejä juuri käytetä - tämä on jotain, mitä ravintolamaailmassa ei ole totuttu näkemään.

Noman menussa vaihtelevat gourmet ja leikkisyys, alkuperäisten raaka-aineiden ja kasvuympäristön kunnioituksen lisäksi. Etikkaa, homeopaatin valmistamaa mahlaviiniä, itsetehtyä likööriä, luulientä sekä villiyrttiteellä höyrytettyjä vihanneksia. Eläviä mereneläviä, ankanmunia, kräkkereitä. Jälkiruokana punajuuri-suklaata. Mitä sinä voisit valmistaa lähi- ja villiruoasta itsellesi ja ystävillesi?

Lisää Nomasta:


Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

Suositut tekstit