maanantai 12. joulukuuta 2011

Survival-taidot: Kuinka suunnistaa metsässä ilman kompassia osa 1

Shamaanimatkoilla tai muuten metsässä liikkuessa voi joutua tilanteeseen, jossa kompassia ei ole käytettävissä tai se hajoaa. Olen itse joutunut tälläiseen tilanteeseen lakkakääpää metsästäessäni ja voin sanoa, ettei umpimetsään eksyessä tule ensimmäisenä mieleen, mitä maukkaita luonnonyrttejä sitä söisi välipalaksi, vaan mieleen juolahtaa eri selviytymisvaihtoehdot takaisin lämpimien patojen ääreen.

Kotoisesta sähköistetystä shamaaniluolasta käsin on kuitenkin mukava hankkia lisätietoa tulevia seikkailuja varten ja eteen onkin tullut monia toimivia vinkkejä metsässä liikkumiseen. Nykytekniikan riemuhuutoa hurraavana olen hankkinut itselleni sotilaiden ja partiolaisten käyttämän lian-, pakkasen-, ja vedenkestävän IP67-sertifioidun survival-puhelimen, josta löytyy taskulamppu ja GPS-paikannin hätätilanteita varten. Tämän pelin kanssa on hyvä lähteä harjoittelemaan suunnistusta etelään päin olevia muurahaispesiä ja tiheitä oksistoja apuna käyttäen. Sellaista eränkävijää en tosin ole vielä tavannut, joka pelkästään luonnon omia suuntaviittoja käyttäen kovin menestyksekkäästi suunnistaisi.Muurahaispesien ja tiheiden oksistojen eteläsuunnan huomioimisen lisäksi kannattaa jättää itselleen merkkejä, jotta löydät tarvittaessa myös takaisin: luonnottomaan asentoon käännetyt oksat puiden juurella, huomion kiinnittäminen erityisen suurikokoisiin kiviin tai kantoihin sekä muihin helposti erottuviin kohteisiin auttaa ankkuroimaan reittisi. Parikymmentä muistiinpainettua tuntomerkkiä luonnosta kymmenien metrien välein riittää alkuun.

Esimerkki: kuusimetsäryteikkö, jossa vähän kiviä ja kantoja. Käännän kulkiessani noin 15 metrin välein oksan menosuuntaan puiden juurille, kiinnitän huomion hämähäkinverkkoihin ja eri puiden kääpiin. Muistiinpanokaavani näyttää seuraavalta: oksa, hämähäkinverkko, oksa, taulakääpä, kantokääpä, oksa, oksa, pakuri, oksa, oksa. Tämän kaavan muistaessani pystyn liikkumaan lyhyen matkan edestakaisin eksymättä.

Jos haluat oppia lisää aiheesta ja testata taitojasi kenttäolosuhteissa yhdessä muiden survival-taidoista kiinnostuneiden kanssa, ota yhteyttä, niin lähetän tapahtumakutsun.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

Suositut tekstit